358 - مهارتهای ارتباط کلامی
نویسنده : زهرا رستگار
مهارتهای ارتباط کلامی امروزه در بسیاری از خانوادهها ارتباط کلامی و حتی پیامهای غیرکلامی تأثیرگذار و محبتآمیز به حداقل رسیده است.ر گاهی با اندکی تسامح میتوان گفت، هرگاه زن و مرد جوانی را دیدید که در صندلی اتوبوس، هواپیما، فضای سبز و … کنار هم نشستهاند و سخنی بین آنان ردّ و بدل نمیشود، […]
مهارتهای ارتباط کلامی
امروزه در بسیاری از خانوادهها ارتباط کلامی و حتی پیامهای غیرکلامی تأثیرگذار و محبتآمیز به حداقل رسیده است.ر گاهی با اندکی تسامح میتوان گفت، هرگاه زن و مرد جوانی را دیدید که در صندلی اتوبوس، هواپیما، فضای سبز و … کنار هم نشستهاند و سخنی بین آنان ردّ و بدل نمیشود، بدانید زن و شوهرند؛ و گرنه یا دوران و لحظات ماههای عسل را سپری میکنند. نباید فراموش شود که ارتباط کلامی به معنای حرفزدن صرف نیست. در موارد بسیاری پرگویی بلا، کمگویی طلا وسکوت صلاح بهشمار میآید. لذا ارتباط کلامی، هنری است که بدون توجه به مهارتها و پیششرطهای آن، زمینههای مشکلات گزنده، تلخی و کدورتهای کوبندهای را فراهم میسازد.
آشنایی با مهارتهای ارتباط کلامی
- برای زندگی زیبا، باید ذهن زیبا داشته باشیم. ذهن زیبا، زبانمان را زیبا و ذهن و زبان زیبا، زندگی را زیبا میکند.
تلخکلامی از تلخکامی حکایت میکندو بیان متین و آرام و دلنواز از آرامش و معنویت درون.
از کوزه همان تراود که در اوست.
- زبانِ گفتاری باید با زبانِ غیرگفتاری(بدنی) هماهنگ باشد.
حضرت علی(ع) در ارتباط با زبان گفتاری بیاناتی نمودهاند که به چند نمونه از آن اشاره میکنیم:
«هرکه ایمان به خدا و روز قیامت دارد یا باید سخن خیر بگوید یا آنکه خاموش باشد».
«هیچ چیزی به زندانِ طولانی، از زبان سزاوارتر نیست».
«تیزی سرنیزه پیوندها را میبُرد و تیزی زبان عمرها را».
- اعتقاد قلبی به محتوای پیام و کلام.
اعتقاد قلبی به محتوای پیام و کلام، نقش بسیار مهمی در تأثیرگذاری و متقاعدسازی و تفاهم بین زن و شوهر دارد.لذا جز در موارد ضروری از بیان احساسات و عواطف و نظراتی که به آنها عملاً پایبند نبوده و اعتقاد راسخ ندارید خودداری کنید.
رطب خورده نباید منع رطب کند؛ زیرا بهخوبی میداند که بیتأثیر خواهد بود.
- برخی رفتارها و گفتارها مانع برقراری ارتباط کلامی صمیمی و مناسب در خانواده میشود.
نق زدن، جدال و بگومگو، تحقیر، تمسخر، انتقادهای تند و مستقیم، قطع حرف یکدیگر، زیادهگوییوپرحرفی راجعبه مسایل بسیارکوچک، منحرف شدن از موضوع اصلی، تهدید، توهین، درگوشی و پنهانی صحبت کردن در حضور دیگران، دروغ، عدم صداقت در گفتار، شوخی نابجا، از جمله آفتهای ارتباط کلامی به شمار میآید. همچنین آهنگ صدا، نوع نگاه و طرز نشستن و حالات چهره، تواضع، نشاط، حسن خلق، قصد قربت، آراستگی نیز از جمله مواردی است که نباید در ارتباط کلامی مورد غفلت قرار گیرد.
- خوب حرف زدن و حرفهای خوب زدن.
دوبعد از شئوون مختلف ارتباط کلامی بهشمار میآیند که نباید یکی را فدای دیگری کرد. صحبت کردن با شیوة آرام، متین، با نشاط و جذاب و در کنار ارائة مطالب، پندها، حکایتها و آیات و روایات و اخبار مفید، ارزشمند، آرامبخش و مورد علاقة همسر در جلب همدلی و محبت همسر و ایجاد زمینههای تحکیم بنیاد خانواده و تربیت و تزکیة فرزندان نقش فوقالعاده مفید و موثری خواهد داشت.
- زنان بیش از مردان به ارتباط کلامی با همسرشان اهمیت قائلاند.
این نیاز ذاتی و تفاوت فردی و ذاتی میبایست مورد توجه و تأکید مردان قرار گیرد و در ایجاد ارتباط کلامی صمیمی و تأثیرگذار با همسر به امیال و خواستههای خود تکیه نکنند. مرد میبایست برای جلب محبت همسر خود از فرصتهای لازم برای گفتگو و بهخصوص شنیدن سخنان او بهره گیرد و این نیاز همسر را نادیده نگیرد.
- سخن خود را ازموضوع مورد علاقة شنونده آغاز کنید.
ابتدا از جنبهها و ابعاد شیرین حوادث و خاطرات و نظرات، بعد از آن هنگامی که همسرتان خسته، کلافه و گرسنه نیست، مسایل و مشکلات و معضلات را( آن هم با انگیزة حل مشکلات) طرح و تبیین نمایید.
- رسا، شفاف، شاداب و محکم، اما نرم وملایم صحبت کنید.
از نیش و کنایه و ابهام در گفتگو پرهیز کنید. قبل از هر سخنی که به زبان میآورید، فکر کنید سخن شما باعث تنش است یا آرامش؟ اگر موجب تنش و تلخکامی همسرتان میشود، فعلاً نگویید مراقب باشید که چه چیزهایی را با سخن گفتن به دست میآورید و چه چیزهایی را از دست میدهید. تکیه و تأکید بر بازخورد نهایی گفتگو بسیار مهم و لازم میباشد، اینجاست که علی(ع) میفرماید:«اساس سلامتی از لغزشها فکر کردن قبل از انجام کار است و تأمل کردن پیش از سخن گفتن».
- دو گوش دارید و یک زبان. پس دو برابر گوش بدهید و نصف آن حرف بزنید.
زبان، خستگیناپذیرترین ومقاومترین ماهیچة بدن است.هرچه انسان فرسودهتر و پیرتر میشود (اگر خوب مدیریت نشود) زبانش فعالتر و جوانتر میشود پس باید بیشتر کنترل شود.
- لااقل به همان میزان و کیفیت معاشرت در جامعه با همسر و فرزندانتان همکلام شوید.
لا اقل به همان میزان و کیفیت که با همکاران در اداره و کارخانه، با مشتریان در بازار و مغازه، با مردم در کوچه و بازار ارتباط کلامی برقرار میکنید؛ با همسر و فرزندان نیز به همان کیفیت برخورد کنید. چرا با کسی که در محیط کار و بازار مسئولیت مهمی دارد یا منافع ما را تأمین و تهدید میکند، محترمانه و مودبانه گفتگو میکنیم؟
پس باید توجه داشته باشیم که با فرزندانمان و همسرمان و خویشاوندانمان، با مهربانی و محبت و مهرورزی بیشتر صحبت کنیم.
- خوب است محور صحبت ها دربارة آنچه که از طریق مطالعة کتب، مجلات و نشریات مفید به دست آوردهاید و یا از رسانههای ارتباطی، نکتههای مفید و شنیدنی آموختهاید قرار داده، مثل دیدن زیباییهای زندگی و طرح بیان آنها که بسیار جالب، جذاب، مفید و خاطره انگیز است.
- در مورد دیگران صحبت نکنید.
خانوادة محترمی را میشناسم که با هم قرار گذاشته بودند هر زمان هر یک از اعضای خانواده غیبت میکرد، همة اعضا با هم صلوات میفرستادند تا غیبت ادامه نیابد. هر زمان که عصبانی، خسته و گرسنه هستید صحبت نکنید. اوقات تلخ و جسم رنجور؛ کلمات تلخ را بر زبان مینشاند.
- از تکیهکلامهای تکراری و خسته کننده پرهیز کنید.
همسرتان را با احترام صدا کنید. رسول گرامی اسلام(ص)، خدیجة کبری(س) را و علی(ع) حضرت فاطمه(س) را با ذکر نام و احترام تمام صدا میکردند.
- گفتههایی که با علایق، سلایق و باورهای همسرتان در تضاد باشد، منبع و منشأ عمل و رفتار و جلب محبت او نمیشود. بنابراین از سخنان تهدیدآمیز و غیرمنطبق با باورها و خوشایندهای همسرتان خودداری کنید.
بسیاری بر این عادت پای میفشارند که به هنگام سخن گفتن مخاطب، دائم مطالبی را که خود مهم میدانند در ذهن مرور می کنند، تا بلافاصله بعد از قطع شدن کلام مخاطب به طرح مطالب و مسایل شخصی و مورد توجه و علاقة خود بپردازند. در این تعامل و تبادل آنچه مهم نیست احساس و عاطفه و خواست طرف مقابل و آنچه مهم و حیاتی است مسایل شخصی و مشغلههای ذهنی ارتباط کلامی بین زن و شوهر است که بسیار ناپسند و ویرانگر است.
- هرگز جرّ و بحث نکنید.
با جر و بحث، بیشتر از آنچه به دست میآورید از دست میدهید. آسیب های روانی، فرسودگی، عصبانیت، کدورت و تنفر از جمله آثار آزاردهندة آن است. هر زمان همسرتان حرف حقی را نپذیرفت، از مشاور و داور(که همواره باید در زندگی مورد تأیید و احترام باشد) کمک بگیرید. تا خطا و ثواب را نشان دهد و مجادله پایان یابد.
- صحبت کردن با همسر مثل رانندگی و نقاشی است، هرچه بیشتر(با تأکید بر روشهای علمی و اصولی آن) تمرین کنید، بهتر از عهدة یک ارتباط کلامی مطلوب برآمده و انجام آن لذتبخشتر خواهد شد.
- آنگونه با همسرتان و دیگران سخن بگویید که انتظار دارید با شما سخن بگویند.
صداقت، بیریایی و صراحت از اصلیترین معیارهای گفتگوی مبتنی بر قانون مذکور است.
کاری کنید که اعضای خانواده به ویژه همسرتان از هم صحبتی با شما لذت ببرند، آرامش بیابند، آموزش ببینند.
بسیاری گمان میکنند در بین ابزار پیامرسانی،تنها نقاشی، موسیقی، فیلم و هنر نیاز به تخصص و آموزش دارد، نه سخن گفتن و ارتباط کلامی و غیرکلامی. در حالی که عقاید همة ما تحتتأثیر افرادی قرار میگیرد که هم متخصص هستند و هم قابل اعتماد. پس توان و تخصص خود را در این حوزه افزایش دهید.
- به مخاطب خود اجازة اشتباه و خطا را در سخن گفتن بدهید و از سختگیریهای بیمورد در ارتباط، خودداری کنید.
هرچه سختگیری شما بیشتر باشد، مخاطب شما نیز خودسانسورتر و تبادل و تعامل بین شما نیز کمتر خواهد شد.
- با ذهنیت منفی و تکرار حوادث و کاستیها و تنشها ی تلخ گذشته رونق و رمق ارتباط کلامی را به حداقل تقلیل می دهید.
- خود افشایی را در ارتباط کلامی فراموش نکنید.
خودافشایی، فاش کردن کلامی و غیر کلامی برخی از جنبههای فکری، ذوقی، احساسی، عاطفی ما میباشد که دیگران بدون آگاهی از آنها نمیتوانند ارتباط مفید و موثری را با ما داشته باشند.
خانم ها برای خودافشایی ارزش زیادی قائلاند و به راحتی به طرح و بیان مولفه ها و خصوصیات فکری و رفتاری خود میپردازند. لذا برای تکمیل و برقراری ارتباط صمیمیتر با همسر، انتظار خودافشایی بیشتر از سوی همسرشان را دارند و این موضوع نباید مورد غفلت و بی توجهی آقایان واقع شود. و در اسلام توصیه فراوان شده است که شوهر به همسر خود همواره بگوید دوستت دارم.
البته توجه ویژه به تفاوت های جنسیتی در این خصوص از اهمیت بسیار بالایی برخوردار است که در جای خود مورد تأکید قرار خواهد گرفت.
6 دسته افرادی که زمین می خورند، یا زمین نمی خورند.
برخی زمین می خورند و :
- زمین می خورند و دیگر از زمین بلند نمی شوند.
- زمین می خورند و زمین را مقصر می دانند.
- زمین می خورند و به دنبال مقصر نمی گردند.
- زمین می خورند و به دنبال ریشه و علت هستند.
- زمین می خورند و یاد می گیرند که دیگر زمین نخورند.
- برخی هیچگاه زمین نمی خورند.