در چه صورت غسل جنابت بر زن واجب می شود؟
پرسش
آیا بعد از مقاربت زن هم باید غسل کند؟ این که گفته می شود هر ترشحاتی از روی شهوت بیرون بیاید نجس است آیا برای زن هم همین طور است و باید غسل کند؟ آیا بعد از هر نزدیکی باید غسل کرد این درست است؟
پاسخ اجمالی
از دو راه جنابت حاصل می شود:
1) نزدیکی و آمیزش جنسی، اگرچه منی بیرون نیاید.
2) بیرون آمدن منی، (حتی بدون دخول) چه در خواب باشد یا بیداری، کم باشد یا زیاد، با شهوت باشد یا بی شهوت، با اختیار باشد یا بی اختیار. [1]
طبق نظر اکثر فقها رطوبتی که از زنها خارج می شود، اگر همراه با شهوت (در حد ارگاسم و اوج لذت جنسی) باشد درحکم منی است و باید غسل جنابت کند. [2] ، [3]
بنا بر این واجب است بعد از هر مقاربت و نزدیکی زن و مرد غسل جنابت انجام دهند چه از آنها منی خارج شود یا نشود.
لازم به ذکر است که غسل جنابت به خودی خود واجب نیست اما برای انجام کارهایی که شرط آنها داشتن طهارت است، مانند: نماز ،داخل شدن مسجد، دست زدن به خط قرآن و...غسل جنابت واجب می شود [4] .
نکته پایانی این که: بعد از احتلام [5] ، نزدیکی کردن و مقاربت قبل از غسل، از کراهت برخوردار است [6] . البته این کراهت با وضو گرفتن نیز برطرف می شود. [7]
[1] توضیح المسائل مراجع، م345؛ وحید، توضیح المسائل، م 351؛ وحید، توضیح المسائل، م 351؛ نوری، توضیح المسائل، م 346 و خامنه ای، اجوبة الاستفتاءات، احکام غسل جنابت.
[2] توضیح المسائل مراجع، ج1، ص 208، مسئله ی 346.
[3] برای آگاهی بیشتر به نمایه جنابت زنان شماره 676 (سایت: ۷۲۳) رجوع کنید.
[4] توضیح المسائل (المحشى للإمام الخمینی)، ج1، ص: 214، مسأله 357.
[5] یعنى در خواب منى از او بیرون آمده.
[6] همان، ج1، ص: 215.
[7] نک: جامع عباسى و تکمیل آن (محشى)، ج1،ص10؛ شارع النجاة فیأحکام العبادات، ص: 32.
در ضمن غسل جنابت در دوران عادت ماهیانه کافی نیست و باید با اتمام این دوران غسل را انجام داد.
عادت ماهانه در زمان زیارت امامان معصوم (ع)
با سلام
عرض به خدمتتان زمانی که خانمی در زمان عادت ماهانه به زیارت مشرف شود حال چه به صورت اختیاری یا چه به صورت جبری یا در زمان زیارت عادت شود چه حکمی دارد مرجع تلقید هم مقام معظم رهبری می باشند . یعنی مثلا ما برای مشهد بلیط گرفته ام و می دانم که خانمم وقت عادت ماهانه اش نزدیک است و مرخصی هم گرفته ام و مکانی هم برای استراحت رزرو کرده ایم البته با توجه به مقلد بودن همسرم به مقام معظم رهبری ایشان در رساله عنوان کرده اند که می تواند در حرم برود ولی نباید دست به ضریح و مکانهای مقدس زد آیا همچین موردی صحت دارد یا خیر متشکر.
محمد مقصودی 28 ساله از تهران
پاسخ:
با سلام و تشکر از اعتماد شما نسبت به مرکز
برای خانم حائض رفتن به زیارت امام رضا (ع) و وارد شدن و توقف کردن و زیارتنامه خواندن در حیاط ها و رواق های حرم اشکال ندارد. آیت الله خامنه ای فرموده:
مراد از حرم، زير گنبد مبارك و جائى است كه به آن حرم و مشهد شريف گفته مىشود، ولى ساختمانهاى ملحق به آن و شبستان ها حكم حرم را ندارند. ورود جنب و حائض به آن جا اشكال ندارد، مگر جاهائى كه عنوان مسجد را داشته باشد.(1)
پی نوشت:
1. آیت الله خامنه ای، اجوبه الاستفتائات، سوال 424.