ترس کودکان خردسال از حشرات و حیوانات معمولا ناشی از عکس العمل والدین و اطرافیان نسبت به حیوانات است. حشرات چندان مورد علاقه مردم نیستند اما باید مراقب باشیم تا رفتار و احساسات ناخوشایند ما بی رغبتی طبیعی کودک نسبت به حشرات را به ترس تبدیل نکند.
از ترس پییشگیری کنید
ابراز شدید هیجانات از سوی دیگران طرز فکر کودک را شکل می دهد. در برخوردی آرام اما قاطع به فرزندتان یاد دهید تا در برخورد با چه نوع حشراتی احتیاط کنند اما مراقب باشید تا او را به وحشت نیندازید.
مراقب باشید واکنش شدیدی نشان ندهید
اگر فرزندتان بدون ترس به هر گونه حشره ای دست می زند وحشت زده نشوید بلکه در فرصتی مناسب برایش توضیح دهید که به برخی از آنها نباید دست زد. درباره نقش مهم حشرات در تعادل طبیعت با زبانی کودکانه با او صحبت کنید. با خواندن کتابهایی درباره نحوه زندگی حشرات و نوع تاثیری که این موجودات بر زندگی دیگر موجودات دارند به فرزندتان کمک کنید تا به فواید این موجودات پی ببرند.
شما می توانید به فرزندتان یاد دهید تا حشراتی را که برای او مزاحمت ایجاد می کنند را از خود دور کند
مثلا می تواند با تکه ای کاغذ کرمی را از اتاق بیرون بیندازد.
با استفاده از راههای زیر به کودک خود کمک کنید تا بر ترس خود غلبه کند
عامل ترس را مشخص کنید.سعی کنید دقیقا حشره ای که کودک از آن می ترسد را مشخص کنید.در مورد ترس فرزندتان با او بحث کنید.دلایل ترس کودک را از او بپرسید و با اطلاعاتی که درباره رفتار و زندگی حشره دارید افکار نادرست او را اصلاح کنید.
فهرستی از حشرات را تهیه کنید
ممکن است کودک از چندین حشره و نه فقط یک حشره خاص بترسد.در این صورت بهتر است فهرستی از حشراتی که کودک از آنها می ترسد تهیه کنید و آن را بر اساس میزان ترس کودک از آنها مرتب کنید. مثلا از حشره ای که بیشترین ترس را ایجاد می کند شروع شده و با حشره ای که کمترین ترس را در او بوجود می آورد به پایان می رسد. تمرین کاهش ترس کودک را از حشره ای که کمترین ترس را در او ایجاد می کند شروع کنید و به سمت آنهایی بروید که موجب ترس بیشتری در او می شود.
کودک را تشویق کنید تا بتدریج به حشراتی که خطر خاصی ندارند نزدیک شود.
می توانید حشره مورد نظر را بدون رساندن صدمهای به آن داخل ظرفی که درونش از بیرون قابل مشاهده هست مثل «شیشه» بیندازید و از کودک بخواهید که حشره را مشاهده نماید. به او اطمینان دهید که حشره نمی تواند از شیشه خارج شده و آسیبی به او برساند. در قدم بعدی از او بخواهید تا چوبی ظریف را داخل شیشه فرو برده و با حشره بازی کند. این کار را چندین بار تکرار کنید تا اضطراب کودک بهنگام انجام این کار به حداقل برسد. وقتی از کاهش اظطراب در این مرحله مطمئن شدید در مرحله بعدی حشره را از شیشه خارج کرده و روی یک سطح وسیع بگذارید تا کودک علی رغم اینکه می داند که حشره دیگر زندانی نیست با او بازی کند یا حداقل با مشاهده مکرر حشره در حالی که آسیبی به او نمی رساند ترس او به حداقل برسد.
پیشرفتهای کودک را هر چند که بسیار کوچک باشد تحسین کنید.
هرگاه کودک در برخورد با حشرات به جای آنکه بخواهد آنان را بکشد یا از آنها اجتناب کند تصمیم گرفت که به نوعی آنها را تحمل کند به او پاداش دهید و تشویقش کنید تا برای طی مراحل بالاتر انگیزه و اعتماد بنفس پیدا کند.