استفاده از محصولات آرايشي براي كودكان و معصوميت از دست رفته
:
كودكان و نوجوانان اين نسل در مقايسه با نسلهاي گذشته زودتر به بلوغ فكري ميرسند. دلايل آن هم متفاوت است و قرار نيست در اين نوشته به آن پرداخته شود. عوامل اجتماعي و آموزشي و قرار گرفتن در معرض رسانههاي جمعي از مهمترين اين عوامل است.
در سالهاي اخير همزمان با بالارفتن آگاهي عمومي خانوادهها از نقش تربيتي خود و رفتار الگوپذير كودكان حساسيتها نيز پيرامون رفتار والدين با كودك تغيير كرده است. اين اتفاق اگرچه به ذات نيكو و به نفع بنيان خانواده و جامعه است اما در كنار اين سطح از آگاهي اتفاقات ناصحيحي نيز روي ميدهد كه تنها دليل آن استدلال غلط خانوادهها از شيوههاي تربيتي امروزي است. عدم آگاهي خانواده از ميزان ورود كودكان و نوجوانان به حوزههاي رفتار دوران بزرگسالي، عواقبي را براي كودكان به بار خواهد آورد كه اثرات سوء آن تمام بزرگساليشان را شامل ميشود.
استفاده از وسايل آرايشي همواره براي كودكان جذاب و جالب است. در دورههاي كودكي آغازين آنها تنها به تقليد از مادر خود رژلبها يا پودرها را به صورت خود ميمالند اما با ورود به دوران كودكي ميانه (دوران مدرسه) علاقه دارند همپاي بزرگترها براي خود اين وسايل را داشته باشند و طبق الگويي كه از مادر خود برداشت ميشود، در ميهمانيها از آن استفاده كنند. اين ابتداي زنگ خطري است كه ميتواند بلوغ زودرس را براي كودكان دربرداشته باشد. جدا كردن كودك از دنياي همسالان باعث دور ماندن او از تجربيات مفيد دوران كودكي ميشود؛ تجربه تعامل گروهي، بازي و شادي. كودك هنگام بازي كردن تنها بازي نميكند بلكه در معرض يادگيري و آموزش است. مفهوم ازخودگذشتگي، مالكيت، تعامل، همدردي، مديريت و... را كودك در خلال بازي ياد ميگيرد. بازيهاي كودكانه در بردارنده مضاميني مفيد براي اين نوع آموزشهاست. اين درحالي است كه ورود ابزاري چون لوازم آرايشي در بازي كودكان راه را بر شكلگيري جامع اين مفاهيم در شخصيت كودك ميبندد و كودك را درگير نوعي تقليد و ادا درآوردن از الگويي ناصحيح ميكند. شايد در مقابل اين نظر عدهيي اعتقاد داشته باشند كه استفاده از وسايلي چون ظروف آشپزخانه نيز براي كودكان ورود زودرس به دنياي بزرگسالي است. اين صحيح است اما الگويي كه با اين نوع ابزار بازي در شخصيت كودك رشد ميكند، ميتواند در بزرگسالي به كار او آيد. راه يافتن ابزار آرايش در ميان بازيهاي گروهي كودكان خصوصا دختران مانع از رشد شخصيت كودك و باعث ايجاد نوعي دوگانگي شخصيت در رفتارهاي او ميشود. فاصله گرفتن كودك از نقش خود و ورود زودهنگام آن با شيوهيي فانتزي به دنياي بزرگسالان اگرچه از نظر خانوادهها ممكن است شيك و امروزي قلمداد شود اما حقيقت امر آن است كه كمك به بلوغ زودرس فرزندان، رنجهاي بيشتري را براي آنها به همراه خواهد داشت.
استفاده از محصولات آرايشي توسط كودكان تبديل به شيوهيي رايج از مدگرايي در كشور شده است. سالنهاي آرايش مخصوص كودكان و مجوزهايي كه دولت به اين منظور به افراد فاقد صلاحيت واگذار ميكند، سلامت روحي نسل آينده را به خطر مياندازد. برخي آرايشگاههاي زنانه آلبومهاي آرايش بچگانه خود را براي تبليغ به مشتريان خود ميسپارند و اين به نوعي فرهنگ تبديل شده است كه در ميهمانيها، جشنها و عروسيها كودكان نيز همراه با بزرگسالان آرايش كنند. از سوي ديگر اين محصولات آرايشي هيچ سازگاري با پوست لطيف كودكان نداشته و پس از مدتي واكنشها و آسيبهاي غيرقابل جبراني را بر صورت آنها برجاي خواهد گذاشت. پوست لطيف كودكان هيچ سازگاري با اين نوع محصولات شيميايي ندارد. چندي است بستههاي لوازم آرايش كودكان وارد كشور شده است. اين محصولات كه همگي ساختهشده در كشور چين هستند با كيفيتي نامرغوب و تنها با استفاده از رنگهاي شاد و فانتزي وارد بازار شده و خانوادهها با چنان شتابي به سمت خريد و استفاده اين محصولات روي آوردهاند كه گويي اگر نخرند از گردونه تمدن و مدرنيته عقب خواهند افتاد. كوتاه شدن دوره كودكي حسرتهاي بزرگسالي را به همراه دارد. روي آوردن كودكان به محصولات آرايشي آنها را تبديل به افرادي با گزينش معيارهاي ظاهري ميكند. با وجود آنچه خانوادهها تصور ميكنند، آرايش كودكان هرگز به تقويت حس زيباييشناسي آنها كمكي نخواهد كرد بلكه معيارهايي نادرست از زيباييهاي ظاهري را جايگزين شناخت آنها از زيباييهاي طبيعي و طبيعت ميكند. دنياي رنگها اگرچه به لذت كشف كودك كمك ميكند اما هيچ كودكي از مواد شيميايي كه روي پوست لطيف او كشيده ميشود پي به دنياي جادوي رنگها نخواهد برد. به طور مثال «فرمالدهيد» استفاده شده در لاكهاي آرايشي باعث ايجاد تنگي نفس ميشود و واكنشهايي همچون آبريزش چشم، بروز حساسيت و... رادر پي خواهند داشت. ديگر ماده مخرب در لاك ناخن «فتالات» است كه تاثيرات فراواني بر كبد، كليهها، ريهها و غدد جنسي ميگذارد. اين در حالي است كه اكثر خانوادهها استفاده از لاكهاي آرايشي را به هيچوجه مضر سلامت روح و روان كودك نميدانند. همچنين اين خانوادهها براي سپري كردن لحظههاي شاد و كودكانه فرزندانشان، به محض ورود به مراكز تفريحي و بازي، روانه غرفههاي گريم كودكان ميشوند و بدون اطلاع از سلامت وسايل آرايش كه در بسياري از موارد محصولات شيميايي نقاشي همچون گواش هستند، تن به اين كار ميدهند. تا ساعتها اين مواد روي پوست كودك باقي ميماند و گاهي شب، هنگام خواب به دليل علاقهيي كه كودك به شكل گريم چهرهاش دارد اجازه شستن صورت را به والدين نميدهد.
يكي از راهحلهايي كه ميتواند براي كودكان مفيد باشد جايگزين كردن وسايل تزييني به جاي محصولات آرايشي است. انواع شانه، گيرهمو، كليپس يا زيورآلات كودكانه و رنگي براي كودكان جذاب بوده و ضرري هم ندارد. دقت و هوشياري خانواده در انتخاب رفتارهايي كه الگوپذيري بيشتري براي كودكان دارد ميتواند مانع از آسيب به كودكان شود.