برای کنترل غریزه جنسی راهکارهای متعدد و متفاوتی بیان کرده اند که به برخی از آن ها اشاره می کنیم:
الف) دارویی و غذایی:
1. از غذاهایی که طبع سرد دارند، مثل: عدس، لبنیات به خصوص ماست، و سبزی به ویژه کاهو و کلم زیاد استفاده کنید.
2. از خوردن مواد غذایی انرژی زا و محرک که طبیعت گرم دارند، مانند: عسل، خرما، پیاز، موز، ارده شیره، قاووت، سیر، تخم مرغ، فلفل و انواع ادویه جات، گردو یا پسته پرهیز کنید یا استفاده از آن ها را به حد اقل برسانید.
3. کمخوری: یکی دیگر از راههای کنترل غریزه جنسی، دوری از پرخوری است. از این رو، در روایات اسلامی از روزهداری به عنوان عامل تعدیل غریزه جنسی یاد شده است.
پیامبر اکرم(ص) میفرماید: «ای جوانان، هر یک از شما قدرت ازدواج دارد، ازدواج کند. اگر قدرت ندارد، روزه بگیرد؛ زیرا روزه گرفتن برای کنترل شهوت مفید است». (2)
4. در صورتی که با کنترل غذایی ، نتیجه مطلوب حاصل نشد، مراجعه به پزشک متخصص و یا متخصص دارو های گیاهی و طب سنتی می تواند مفید و موثر باشد.
ب) سالم سازی اندیشه و دور شدن از دام ها و تله های شیطانی:
1. مشکلترین مرحله رویارویی با انحراف جنسی، سالم سازی اندیشه و پرهیز از افکار شهوی است. امام علی(ع) میفرماید:
«کسی که در پیرامون گناه بسیار بیندیشد، سرانجام به آن کشیده خواهد شد». (3) بنابراین، لازم است که ذهن و اندیشه خود را کنترل کنید. از متمرکز شدن در مورد جنس مخالف و مسائل غریزی و شهوانی پرهیز کنید. هر وقت ذهن به صورت ناخواسته به آن سو کشیده شد، تغییر وضعیت دهید؛ مثلا راه بروید، بدویید، ورزش کنید، آب سرد به صورت بزنید یا قرآن بخوانید و یا ذکر خدا بگویید. کلمه «ما شاء الله ولا حول ولا قوة الّا بالله العظیم» را زیاد بگویید و یا با صدای بلند شعر و آواز بخوانید.
2. کنترل چشم: نگاه، راهبر دل و دام شیطان و بذر شهوت است. برای مهار غریزه جنسی باید از دیدن آنچه که میل جنسی را تحریک میکند، خودداری کرد. امام علی(ع) میفرماید: «بهترین عامل روگردانی از شهوات، فروبستن چشمها است». (4)
3. عدم اختلاط زن و مرد: همنشینی زن و مرد و همسخن شدن و خلوت کردن با یکدیگر، زمینه را برای تحریک شهوت جنسی فراهم میکند.
4. از تماشای برجستگیهای بدن خود و دیگران و صحنههای تحریک کننده جدا خودداری کنید.
5. از فکرکردن و ترسیم نمودن صحنههای محرک در ذهن و خیال پرهیز کنید.
6. از گوش دادن به آوازها و موسیقیهای تحریککننده و مبتذل اجتناب کنید.
7. از نشستهای غفلتزا و معاشرت با دوستان ناباب و گوش سپردن به سخنان تحریکآمیز، فاصله بگیرید.
ج) معنویت درمانی:
1. تقویت ایمان و معرفت به خدا: ایمان به خدا و توجه به او در همه جا، از اساسیترین اهرمهای بازدارنده از گناه است؛ زیرا این موضوع، آن چنان نیرویی در برابر گناه برای انسان به وجود میآورد که او را نفوذناپذیر میکند. در آیات بسیاری، بر ایمان، برای بازداری از گناه تکیه شده است، نظیر آیات: «أَلَمْ یَعْلَم بِأَنَّ اللَّهَ یَرَیَ ؛ (5) آیا انسان نمیداند که خداوند او را میبیند» و او پیوسته در پیشگاه و محضر خدا است؟
خواندن همه نمازها ی واجب، به ویژه نماز صبح در اول وقت، و همچنین برقراری ارتباط نزدیک با خدا از راه مناجات و خواندن دعا، به خصوص دعای کمیل با توجه به معانی و مفاهیم آن، تأثیر شگرفی در کنترل خواهش های نفسانی دارد.
2. آخرت گرایی: یعنی توجه به پاداش اخروی درباره کسانی که دامن خود را از گناه پاک داشته اند. امام علی(ع) در این باره میفرماید: «کسی که به بهشت علاقه دارد، خواهشهای نفس و شهوات را فراموش کند». (6)
3. یاد مرگ: رسول خدا (ص) اصحاب خود را در باره مرگ بسیار سفارش میکرد و میفرمود: «زیاد مرگ را یاد کنید؛ زیرا یاد مرگ شکننده لذات نفسانی و مانع میان تو و شهوات است». (7)
4. با شرکت در مجالس مذهبی، دعا، خواندن نمازهای نافله و نافله شب، پیوسته در صدد تقویت نیروی ایمان خود باشید.
5. تلاوت قرآن: بیشک، انس با قرآن، تلاوت، تدبر و تفکر در مضامین آن، خود شفای هر دردی است که به سرعت، کار هر پریشانی را رو به سامان میبرد و زخمهای پنهان را التیام میدهد، همتها را تا آسمانها بالا میبرد و بشر را از فرو رفتن در هواهای نفسانی نجات میبخشد.
د) فرصت شناسی و استفاده بهینه از آن:
1. برای تمام اوقات شبانه روز خود برنامهای منظم تدوین کنید. هیچ زمانی را بدون برنامه قبلی سپری نکنید؛ زیرا در غیر این صورت، برای آن اوقات، شیطان برنامهریزی میکند.
2. ورزش: یکی از راههای آرام کردن طوفان غریزه جنسی در انسان، ورزش و فعالیت بدنی است. ورزش مقدار فراوانی از انرژیهای بدنی و فکری انسان را به خود اختصاص میدهد و توجه آدمی را به این گونه مسائل کم میکند.
3. اوقات فراغت خود را با مطالعه و انجام کارهای هنری، فنی و... پر کنید. هیچ گاه تنها یا بیکار نمانید.