س 1198: تلويزيونها يا کانالهاي پخش مستقيم ماهوارهاي يک سلسله برنامههاي اجتماعي را به نمايش ميگذارند که بيانگر مسائل اجتماعي جامعه غربي است و به ترويج افکار فاسدي از قبيل تشويق به اختلاط زن و مرد و ترويج روابط نامشروع ميپردازند، بطوري که اين برنامهها بعضي از مؤمنين را نيز تحتتأثير قرار داده است. ديدن آنها براي کسي که احتمال تأثيرپذيري او ميرود، چه حکمي دارد؟ آيا اين حکم نسبت به کسي که آن برنامهها را به قصد نقد و بيان نکات منفي آنها و نصيحت مردم به نديدن آنها، ميبيند، تفاوت دارد؟
نگاه به اين برنامهها اگر از روي لذّت بوده و يا خوف تأثيرپذيري و فساد، وجود داشته باشد، جايز نيست. ولي مشاهده به قصد نقد و آگاه کردن مردم از خطرات و نکات منفي آنها براي کسي که اهليّت آن را دارد و مطمئن است که از آن برنامهها تأثير نميپذيرد و به فساد نميافتد، اشکال ندارد، البته اگر مقرّراتي باشد بايد رعايت شود.
س 1202: نظارت کارمندان وزارت ارشاد بر انواع فيلمها و مجلات و نشريات و نوارها براي تشخيص موارد مجاز آنها، با توجه اينکه نظارت، مستلزم مشاهده عيني و گوش دادن به آنهاست، چه حکمي دارد؟
ديدن وگوش دادن به آنها توسط مأمورين نظارت، در مقام انجام وظيفه قانوني به مقدار ضرورت اشکال ندارد، ولي بايد از قصد لذت و ريبة احتراز کنند و واجب است افرادي که براي نظارت و بررسي گمارده ميشوند از جهت فکري و روحي زير نظر و راهنمايي مسئولين باشند.
س 1203: ديدن فيلمهاي ويدئويي که گاهي تصاوير منحرف کنندهاي دارند، به قصد نظارت و حذف بخشهاي فاسد آنها براي ارائه به ديگران چه حکمي دارد؟
ديدن اين فيلمها اگر به منظور اصلاح فيلم و حذف تصاوير فاسد و گمراهکننده آنها باشد اشکال ندارد بشرط اينکه کسي که اقدام به اين کار ميکند مصون از افتادن به حرام باشد.