چگونه ارتباط صحيحي با فرزند همسرمان داشته باشيم؟
ازدواج و پيوستن دو خانواده و ايجاد پيوند زناشويي با زن يا مردي كه داراي فرزند يا فرزنداني است، مي تواند تجربه رضايتبخش و ارزنده اي باشد.
چنانچه شما فرزندي نداريد، شانس سهيم شدن زندگي خود با يك فرد جوانتر و كوچكتر را داريد تا به رشد و شكوفايي شخصيت او كمك كنيد. اگر، داراي يك يا چند فرزند هستيد، مي توانيد به هر دو طرف، فرصت هاي بيشتري به منظور برقراري ارتباط و ايجاد پيوند خواهري و برادري بدهيد.
در بعضي مواقع، اعضاي جديدخانواده بدون هيچ مشكلي با يكديگر كنار مي آيند، اما در خيلي از موارد شما مي بايد آمادگي بروز مشكلات و سختي ها را نيز داشته باشيد. جداي اينكه، همانند يك پدر يا مادر واقعي ايفاي وظيفه مي كنيد، هر روزه مسئوليت هاي شما بيشتر مي شود. طبيعتا، دچا پريشاني و آشفتگي خواهيد شد و حتي برخي مشكلات پيش آمده، موجب ايجاد تضاد و كشمكش بين شما و همسرتان، فرزندان او و حتي همسر سابق او شود.
اگر چه، هيچ فرمول مطمئن و خطاناپذيري براي ايجاد يك خانواده «كامل و بي عيب و نقص» وجود ندارد (هر خانواده اي مشكلات خاص خود را دارا است)، بسيار با اهميت است كه موقعيت جديد به وجود آمده در زندگيتان را با بردباري و ادراك صحيح و درست به پيش ببريد.
در اينجا به برخي از مواردي كه مي تواند والدين غير حقيقي را راهنمايي و كمك نموده، تا بتوانند راحت تر و با شيوه بهتري خود را با شرايط و وظايف جديد وفق دهند، اشاره مي شود.
شروعي آهسته و گام به گام
اولين قدم، توجه به اين مطلب است كه شخص بزرگسال ديگري به غير از والدين حقيقي كودك، وارد زندگي او شده است تا همانند يك عضو مهربان و به عنوان يك ناصح و مربي انجام وظيفه كند.
ممكن است خيلي سريع توقع برقراري يك رابطه عاطفي و نزديك را با فرزند همسر خود داشته باشيد، اما در صورت عدم ايجاد آن، قطعا به فكر مي افتيد كه چه عملكرد ناصحيح و اشتباهي موجب به تعويق افتادن اين جريان شده است. ايجاد رابطه نزديك و صميمي نياز به وقت و زمان دارد.
بهتر است عجله و شتاب نداشته باشيد. اجازه دهيد تمامي اين مراحل قدم به قدم و به شكلي طبيعي به جلو رود – چرا كه كودكان هوشيارانه قادر به تشخيص و شناخت رفتارهاي واقعي و يا تصنعي بزرگسالان هستند- تنها نقش يك نامادري و ناپدري مهربان و صميمي را بازي كردن، دردي را دوا نخواهد كرد مضافا اينكه شما با صبر و حوصله قادر به بسط و پرورش يك رابطه بسيار پر بار و پر معنا را پيدا خواهيد نمود كه لزوما نبايد مشابه روابط كودك با والدين حقيقي اش باشد.
عوامل موثر در روابط شما
بچه هايي كه در غم و ماتم، فقدان يكي از والدين حقيقي خود به علت طلاق و جدايي و يا مرگ هستند قبل از آنكه شما را به عنوان يك پدر و يا مادر جديد بپذيرند، نياز به زمان بيشتري براي التيام و بهبودي تالمات روحي دارند.
براي آنها پدر يا مادر از دست رفته همچنان زنده و پا برجاست و ازدواج مجدد يكي از والدين مي تواند به معني پايان تمامي اميدها و قطع حلقه ارتباطي مابين والدين حقيقي او باشد. حتي اگر چندين سال از جدايي و متاركه و يا مرگ والدين او گذشته باشد (با اينكه ديگر كودك به اندازه كافي رشد كرده و بزرگ شده) اما باز اغلب بچه ها براي مدت هاي طولاني به اين نوع نگرش و باور خود اميد داشته و پايبندند. اين واقعيت آنها را خشمگين و عصباني احساساتشان را جريحه دار كرده و برايشان گيج كننده است.
از عوامل اثر گذار ديگر بر روابط والدين غير حقيقي مي توان به موارد زير اشاره نمود:
كودكان در چه سنيني هستند؟ عموما بچه هاي كوچكتر نسبت به كودكان بزرگتر، در برقراري و ايجاد رابطه عاطفي با والدين جديد خود راحت ترعمل مي كنند.
چه مدت از آشنايي شما با آنها مي گذرد؟ معمولاهر چه مدت آشنايي شما با كودك بيشتر باشد، مسلما روابط بهتري را مي توانيد با او برقرار كنيد. موارد استثنايي هم وجود دارد از جمله اينكه قبلابا والدين حقيقي او آشنايي داشته و يا دوست خانوادگي آنها بوده ايد و ذهنيت و شناخت قبلي شما موجب جذب و توجه بيشتر كودك به شما و ايجاد رابطه نسبتا بي اشكال شود.
وعده هاي ملاقات شما با پدر يا مادر حقيقي كودك- به منظور صحبت و شناخت بيشتر در امر ازدواج- چه مدت بوده است؟ باز هم موارد استثناء وجود دارد. اما نوعا و به طور خاص اگر شما در امر ايجاد ارتباط و مصاحبت و نهايتا ازدواج با فرد مقابل تعجيل نداشته باشيد كودكان حس خوبي نسبت به اين امر داشته و پذيرش پيوند زناشويي شما با مادر و يا پدر حقيقي او راحت تر است.
رابطه همسرتان با زوج يا زوجه قبلي چگونه است؟ اين عامل بسيار مهم و (حياتي) است. وجود تضاد و كشمكش مابين همسر شما با همسر سابقش، موجب بروز يك تفاوت بزرگ و اثر گذار بر چگونگي مقبوليت و پذيرش شما به عنوان والدين غير صلبي (غير حقيقي)، از طرف كودكان است. بنابراين شايسته ترين راه براي جلب كودك و كنار آمدن با شرايط جديد دور ريختن افكار منفي است.
چه مدت زمان كودكان وقتشان را با شما مي گذرانند؟ تلاش كنيد هر آخر هفته وقت خود را با آنها بگذرانيد. هنگامي كه كودكان وقت خود را با والدين حقيقي خود سپري مي كنند، قاعدتا آنها به همه خواسته هاي فرزندشان تن نمي دهند اما تقاضاهاي كودك از شما و برآورده كردن و نكردن خواسته هاي او مجددا منجر به ايجاد مشكلاتي در روابط شما با كودك است.
به خاطر داشته باشيد نيازهاي كودك را بايد در نظر گرفت. چنانچه كودكان تمايل دارند اوقات خود را با پدر و يا مادرحقيقي خود بگذرانند، مي بايست حتما اين فرصت براي آنها فراهم شود. در دراز مدت اين امر موجب ايجادرابطه بهتري مابين شما و فرزند همسرتان خواهد شد.
شناخت و آگاهي نسبت به موقعيت هايي كه امكان بروز مشكلات را در ميان اعضاي جديد خانواده بيشتر مي كند بسيار مهم و ضروري است چنانچه مسائل و مشكلات بغرنجي در روابط خانوادگي ظاهر شود، مسلما با ظرافت و بردباري بهتر مي توانيد از عهده آن برآييد.